Ile kalorii ma jajko?
Jajko to coś więcej niż tylko białko i żółtko. Jest wszechobecne. Wypieki, makarony, gotowe sosy czy śniadanie- jajka to jeden z najczęściej używanych produktów spożywczych. Od dawna jednak słyszy się, że zbyt duża ich ilość w diecie grozi chorobami układu krążenia. Ostatnie badania wskazują, że może być odwrotnie: jajka wręcz chronią przed tymi niebezpieczeństwami. Jeśli dodamy do tego odpowiedź na pytanie, ile kalorii ma jajko (100 g jajek to tylko 51 kalorii) już wiemy: jajko to gwiazda.
Jajko pod lupą naukowców
Liczne badania klasyfikowały jajka jako żywność o wysokiej zawartości cholesterolu. Ten zaś, podobnie jak tłuszcz, może odkładać się w naczyniach krwionośnych i sprzyjać udarom oraz atakom serca. Nowe eksperymenty przeczą tym teoriom. Badani, którzy jedli 5 jajek tygodniowo mieli o 10% niższe ryzyko wystąpienia tych chorób niż osoby, które jajka spożywały tylko sporadycznie. Co jednak ważne: poziom cholesterolu bardziej zależy od stylu życia i czynników genetycznych, niż od diety. Trzy do czterech jajek tygodniowo nie stanowią problemu dla zdrowej osoby. Dietetycy wręcz zalecają taka ich ilość. Wspominają jednak o sposobie przygotowania: co innego jajko gotowane, a co innego smażone na boczku. Z drugiej strony jajko owszem, usmażone, ale na zdrowym tłuszczu roślinnym, z dużą ilością warzyw stanowi zdrowy i pełnowartościowy posiłek. Liczy się więc nie tyle ilość jajek w diecie, a ogólna koncepcja żywieniowa.
Jajka pomagają schudnąć?
W układaniu diety ważne jest nie tylko to, ile kalorii ma jajko. W badaniu przeprowadzonym na Uniwersytecie Saint Louis naukowcy podzielili uczestników na dwie grupy. Jedna jadła na śniadanie jajka, druga- bajgla, czyli obie grupy otrzymywały tyle samo kalorii. Po 8 tygodniach grupa pierwsza straciła na wadze. Ludzie ci spożywali średnio o 330 kalorii mniej, ponieważ jajka są bardzo sycące. Dodatkowo w kurzym jaju znajduje się wzmacniająca działanie insuliny adynopektyna, przyśpieszająca metabolizm tłuszczy.
Ile kalorii ma jajko?
Jajka okazały się zdrowsze, niż sądzono. W zależności od wielkości jedno jajko to 70- 90 kalorii oraz dobrze wchłanialne, prozdrowotne składniki, takie jak:
- 7-8 g wysokiej jakości białka, zapewniającego energię dla mięśni (jajko rozmiar M, około 60 g)
- witaminy A, B, D i E (czyli wszystkie ważne, poza witaminą C)
- przeciwutleniacze, takie jak luteina
- żelazo, cynk, selen, sód, wapń i potas
Równie ważna jest zawartość lecytyny- substancji występującej w błonach komórkowych i spowalniającej wchłanianie cholesterolu.
Cudowne jajko
Jeśli wiadomo już, ile kalorii ma jajko, pora przyjrzeć się, jakie dobroczynne właściwości jeszcze kryją się pod skorupką.
Wzmacniają układ odpornościowy
Jajka dostarczają wysokiej jakości białka jako budulca dla komórek odpornościowych. Żółtko zawiera karoten, chroniący przed atakiem wolnych rodników. Karoten przekształca się ponadto w witaminę A, niezbędną do budowy i utrzymania błon śluzowych.
Wzmacniają kości i zęby
Bez witaminy D, niezbędnej do prawidłowego wchłaniania wapnia, kości ulegają osłabieniu. Niedobór wapnia prowadzi do krzywicy u dzieci i osteoporozy u dorosłych. Jajka są naturalnym źródłem witaminy D.
Dostarczają energii na cały dzień
Znajdujący się w jajkach aminokwas tryptofan jest zaangażowany w tworzenie hormonu szczęścia: serotoniny. Witaminy z grupy B stymulują metabolizm, bowiem uczestniczą w spalaniu węglowodanów i tłuszczów. Cynk jest znany z właściwości antystresowych.
Są dobre dla oczu
Jajka zawierają witaminę A oraz luteinę i zeaksantynę, dwa karotenoidy ważne dla zdrowia oczu- mają wpływ między innymi na widzenie w nocy.
Wzmacniają mięśnie
100 gramów białka jaja wystarcza do zbudowania 94 gramów białka endogennego, z którego nasz organizm buduje mięśnie.
Jajka na anemię
Witamina B12 zawarta w jajkach sprawia, że organizm może aktywnie wykorzystywać zgromadzony kwas foliowy do tworzenia krwi. Żelazo jest również niezbędne do produkcji czerwonych krwinek.
Jajka to prawdziwe dobrodziejstwo i prozdrowotna bomba dla organizmu. Dzięki niskiej kaloryczności (przypomnijmy, ile kalorii ma jajko: 70-90 kcal) i zapewnianiu długiego uczucia sytości doskonale wzbogacają zdrową dietę. Znajdują zastosowanie w niezliczonej ilości potraw. Nadal nie wiadomo tylko, co było pierwsze: jajko czy kura.