Miód to produkt, który ma bardzo szeroki zakres zastosowania. Niezwykle często stosowany jest jako zamiennik cukru, ponieważ ma słodki smak, ale jest o wiele zdrowszy dla organizmu. Jedną z jego niewątpliwych zalet jest to, że jest produktem naturalnym, w przeciwieństwie do cukru czy słodzików, które są znacznie bardziej przetworzone.
Jak powstaje miód?
Aby powstał miód, konieczne są odpowiednie warunki przyrody i oczywiście pszczoły. Podczas swoich wędrówek zbierają one pyłki i nektar z kwiatów, który następnie przenoszą do ula. Tam następuje kolejny etap procesu, który polega na mieszaniu zdobyczy ze śliną pszczół jak również widzialnymi przez nie enzymami. Oczywiście proces jest znacznie bardziej skomplikowany, jednak w skrócie można powiedzieć że tak właśnie powstaje miód.
Niewątpliwą jego zaletą jest to, że przez długi czas pozostaje on w stanie niezmiennym, nie gnije czy też nie pleśnieje. Jest to również zasługa procesu jego powstawania, a ściślej mówiąc pszczół. Za gnicie czy powstawanie pleśni w dużej mierze odpowiada wilgoć, znajdująca się w produktach. Pszczoły zaś, wachlując skrzydłami, usuwają skutecznie resztki wilgoci z substancji, które wykorzystywane są do stworzenia miodu.
Właściwości miodu
Słodki smak to nie jedyny powód, dla którego miód tak chętnie jest wybierany w kuchni czy wielu innych dziedzinach, związanych z wytwarzaniem żywności. Ma jednocześnie bardzo dużą ilość składników odżywczych, dlatego też łyżka miodu (Sprawdź ile kalorii ma łyżeczka miodu: https://chwilaprzerwy.pl/ile-kalorii-ma-lyzeczka-miodu-czyli-o-wartosci-odzywczej-miodu/) jest w stanie nasycić i dostarczyć znacznie więcej energii niż łyżka cukru. Ponadto, ze względu na naturalne składniki z których jest wytwarzany, miód jest źródłem wielu przeciwutleniaczy, które mają niezwykle korzystny wpływ na cały organizm, a przede wszystkim spowalniają procesy starzenia, które w nim zachodzą. Przez wiele lat miód był obiektem badań pod kątem jego wpływu na organizm i stwierdzono również, że wykazuje duże właściwości antybakteryjne. Jak widać, spożywanie miodu, zarówno bezpośrednie jak też jako składnik innych potraw jest w stanie bardzo pozytywnie wpłynąć na ludzki organizm.
Rodzaje miodu
Wiele osób uważa, że miód to miód, każdy jest słodki i ma podobne właściwości, dlatego nie zwracają uwagi na informacje zawarte na etykiecie, dotyczące jego rodzaju. Tymczasem miód bardzo szeroka różnorodność rodzajów, które różnią się od siebie dość znacznie, przede wszystkim smakiem, ale również także jego właściwościami i wpływem na organizm.
Rodzaj miodu uzależniony jest przede wszystkim od tego, z jakich roślin został pozyskany nektar i pyłek do jego wyprodukowania. Obecnie pszczelarze są w stanie stworzyć takie warunki, aby pszczoły produkowały określony jego rodzaj. Do najpopularniejszych i chyba najczęściej kupowanych zalicza się miód nektarowy kwiatowy. Jednak równie popularny jest miód spadziowy czy gryczany. Ten ostatni ma dość charakterystyczny, znacznie mocniejszy smak i zapach niż miody kwiatowe, zazwyczaj również różni się od nich ciemniejszym kolorem.
Miód lipowy zaś jest bardzo lubiany ze względu na jego właściwości w walce z przeziębieniami. Zawiera bowiem dość dużą ilość olejków eterycznych, które skutecznie pomagają uporać się zz chorobą bez konieczności sięgania po inne leki.
Kaloryczność miodu
Jeśli chodzi o miód kalorie i ich ilość to często powód, dla którego wybierany jest szczególnie przez osoby na diecie. Kaloryczność miodu jest niższa o około 20 procent od kaloryczności cukru. Jednakże bardzo często, jeśli miód stosowany jest jako zamiennik cukru, na przykład do herbaty, stosuje się go znacznie mniej. Jest on znacznie cięższy od cukru, dlatego potrzeba go o wiele mniej do uzyskania takiego samego efektu. Nie można również zapominać o tym, że miód jako produkt naturalny o wiele lepiej się metabolizuje, co sprawia że pozyskanie z niego kalorie są przez organizm znacznie szybciej spalane. Jeśli dodać do tego inne właściwości miodu, w tym działanie antybakteryjne, przeciwstarzeniowe czy odżywcze, wniosek jest jeden – z pewnością warto zamienić stosowany do tej pory cukier na miód, co wyjdzie znacznie korzystniej dla zdrowia.
Więcej ciekawych artykułów znajdziesz w serwisie https://chwilaprzerwy.pl