Dodatki do kawy – czego warto spróbować?

Jesteś miłośnikiem czarnej kawy, ale chcesz znaleźć dodatki, które doskonale wzmocnią jej smak? Szukasz idealnego produktu, który urozmaici Twój pobudzający napój z kofeiną? Poznaj najlepsze dodatki do kawy i sprawdź, których z nich koniecznie trzeba spróbować.

Kawa – na co zwrócić uwagę przy jej zakupie?

Najważniejszą rzeczą w przygotowywaniu kawy jest to, jaki ostateczny smak napoju uda się osiągnąć. Na to wpływa bardzo wiele czynników, a przede wszystkim wybór odpowiedniej mieszanki ziaren. Wybór produktu zależy przede wszystkim od indywidualnych preferencji smakowych danej osoby. Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów kawy ziarnistej, a każdy z nich posiada swój charakterystyczny smak oraz aromat. Wyróżnia się trzy najpopularniejsze mieszanki ziaren:

  • ziarna kawy arabica – najpopularniejszy rodzaj, który stanowi około 60% światowej produkcji, arabica ma delikatny smak, jest łagodna, lekko kwaskowata i ma mniejszą zawartość kofeiny w porównaniu do innych rodzajów,
  • ziarna kawy robusta – mają mocny smak i większą zawartość kofeiny niż arabica, robusta jest bardziej gorzka i charakteryzuje ją również intensywniejszy aromat, często wykorzystuje się ją do produkcji kaw instant i espresso,
  • kawy mieszane – skomponowane z różnych odmian, często mieszane w celu uzyskania zbalansowanego smaku. Są powszechnie dostępne i często wykorzystywane w mieszanych blendach.

Ostateczną decyzję należy podjąć, bazując przede wszystkim na własnych preferencjach. Warto jednak wybierać produkty, które charakteryzują się najwyższą jakością. Tylko doskonałe mieszanki, z których korzystają również bariści w profesjonalnych lokalach gastronomicznych, są w stanie zapewnić idealny smak i aromat pobudzającego napoju.

Kawa i dodatki – jakie są najpopularniejsze dodatki do kawy?

Wysokiej jakości ziarna kawy umożliwiają przygotowanie pysznego napoju. Można pić go w wersji „saute”, czyli bez dodatków, lub też pokusić się o delikatne urozmaicenie. Dodatkowe produkty dodane do kofeinowej esencji sprawiają, że zyskuje ona na smaku. Wyróżnia się kilka najpopularniejszych dodatków do kawy, a każdy z nich gwarantuje nieco inny efekt.

Mleko

Mleko to najpopularniejszy i najczęściej wykorzystywany dodatek do kawy. Dzięki niemu możliwe jest przygotowanie popularnych napojów pobudzających takich, jak na przykład:

  • cappuccinno,
  • caffe latte,
  • flat white.

Rodzaj mlecznej kawy jest zależny od proporcji, w jakich do espresso wlewa się mleko. Należy pamiętać, że istnieje kilka rodzajów produktów mlecznych, nie tylko tych pochodzących od krowy, ale również takich na bazie owsa, soi czy kokosa.

Syropy smakowe

Popularnym sposobem na urozmaicenie kawy jest wykorzystanie syropów smakowych. Dodaje się je bezpośrednio do napoju. Taki dodatek pozwala uzyskać różnorodne smaki, dostosowane do indywidualnych preferencji danej osoby. Dodając syrop do świeżo parzonej kawy, można stworzyć przepyszny deser, który zaskoczy nutą karmelu lub czekolady. Wyjątkowe syropy do kawy o przeróżnych smakach można znaleźć w sklepie internetowym Cafe Silesia.

Bita śmietana

Bita śmietana to słodkie wzbogacenie na bazie mleka i cukru pudru, które zdobyło serca wielu osób. Kawa z takim dodatkiem może pełnić funkcję wyśmienitego deseru, którym można obdarować przyjaciół na przyjęciu lub rozkoszować się nim po długim dniu pracy. Ważne jest, aby użyć dobrze schłodzonej śmietanki do ubicia, aby osiągnąć idealnie gładką i puszystą konsystencję. Taką słodką piankę wystarczy umieścić na wierzchu przygotowanej kawy, co nie tylko zapewnia wyśmienity smak, ale także doskonały wygląd napoju!

Alkohol

Nie każdy wie, że do czarnej lub mlecznej kofeinowej esencji można również dodać alkohol. Taka wersja napoju pobudzającego najlepsza jest dla osób, które szukają urozmaicenia popołudniowej kawy. Kawa z alkoholem, znana jako Irish coffee, to interesująca propozycja, którą można podać gościom podczas wyjątkowych okazji. Kawa z dodatkiem alkoholu może również grać rolę drinka. Aby przygotować taki napój, wystarczy dodać wybrany przez siebie alkohol do przygotowanego espresso z wodą.