Czekoladowe wypieki to obowiązkowy element polskiej kuchni. Serwuje się je jako poczęstunek dla gości, jako dodatek do popołudniowej kawy. My proponujemy nieco inną wersję, gdyż nasze ciasto nie wymaga pieczenia, a jego podstawowym składnikiem jest biała czekolada. Zobacz, jak je przygotować i zaskoczyć gości czymś nowym!
Ciasto z białą czekoladą – czego będziesz potrzebował?
Czekoladowe ciasta wcale nie muszą być skomplikowane i czasochłonne w przygotowaniu. Do realizacji naszego przepisu nie potrzebujesz nawet piekarnika. Jest równie wykwintne co tort czekoladowy z wiśniami, ale zdecydowanie prostsze i szybsze. Ponadto będziesz potrzebował tylko kilku składników bez żadnych trudno dostępnych produktów. Przygotuj tylko tortownicę, mikser, miejsce w lodówce i możesz zabierać się do pracy!
Składniki:
- paczka herbatników,
- 500 g serka mascarpone,
- 3 tabliczki Białej Czekolady E.Wedel,
- 200 ml śmietanki,
- garść płatków z migdałów.
Zamiast herbatników możesz użyć biszkopty. Ich ilość zależy od tego, jaką średnicę ma Twoja tortownica lub blacha do pieczenia. Zanim zaczniesz robić ciasto z białą czekoladą, przygotuj wcześniej mocną herbatę i pozostaw do ostygnięcia. Później wykorzystasz ją do nasączenia spodu z herbatników lub biszkoptów. Przepis możesz delikatnie zmodyfikować i zamiast serka mascarpone użyć drobno zmielonego twarogu. W tym przypadku sprawdzi się ser wiaderkowy do serników, gdyż jest wilgotny i delikatny.
Sposób przygotowania:
- W kąpieli wodnej rozpuść połamane na kawałki tabliczki czekolady.
- Do dużej miski przełóż serek mascarpone i dodaj śmietankę. Całość wymieszaj mikserem na wolnych obrotach aż do uzyskania puszystej masy.
- Dodaj rozpuszczona wcześniej czekoladę oraz posiekane płatki z migdałów. Wszystkie składniki połącz ze sobą przy pomocy szpatułki.
- Na dnie tortownicy poukładaj równomiernie herbatniki, tak aby zakrywały całą powierzchnię blachy. Polej je niewielką ilością ostudzonej herbaty.
- Na wierzch wyłóż masę i wstaw do lodówki na ok. 2-3 godz.
Ciasto z białej czekolady najlepiej smakuje, gdy zostawisz je na noc w lodówce. Smacznego!