Królowa śniegu, czyli ciasto całe na biało

Czekoladowe wypieki to obowiązkowy element polskiej kuchni. Serwuje się je jako poczęstunek dla gości, jako dodatek do popołudniowej kawy. My proponujemy nieco inną wersję, gdyż nasze ciasto nie wymaga pieczenia, a jego podstawowym składnikiem jest biała czekolada. Zobacz, jak je przygotować i zaskoczyć gości czymś nowym!

Ciasto z białą czekoladą – czego będziesz potrzebował?

Czekoladowe ciasta wcale nie muszą być skomplikowane i czasochłonne w przygotowaniu. Do realizacji naszego przepisu nie potrzebujesz nawet piekarnika. Jest równie wykwintne co tort czekoladowy z wiśniami, ale zdecydowanie prostsze i szybsze. Ponadto będziesz potrzebował tylko kilku składników bez żadnych trudno dostępnych produktów. Przygotuj tylko tortownicę, mikser, miejsce w lodówce i możesz zabierać się do pracy!

Składniki:

  • paczka herbatników,
  • 500 g serka mascarpone,
  • 3 tabliczki Białej Czekolady E.Wedel,
  • 200 ml śmietanki,
  • garść płatków z migdałów.

Zamiast herbatników możesz użyć biszkopty. Ich ilość zależy od tego, jaką średnicę ma Twoja tortownica lub blacha do pieczenia. Zanim zaczniesz robić ciasto z białą czekoladą, przygotuj wcześniej mocną herbatę i pozostaw do ostygnięcia. Później wykorzystasz ją do nasączenia spodu z herbatników lub biszkoptów. Przepis możesz delikatnie zmodyfikować i zamiast serka mascarpone użyć drobno zmielonego twarogu. W tym przypadku sprawdzi się ser wiaderkowy do serników, gdyż jest wilgotny i delikatny.

Sposób przygotowania:

  1. W kąpieli wodnej rozpuść połamane na kawałki tabliczki czekolady.
  2. Do dużej miski przełóż serek mascarpone i dodaj śmietankę. Całość wymieszaj mikserem na wolnych obrotach aż do uzyskania puszystej masy.
  3. Dodaj rozpuszczona wcześniej czekoladę oraz posiekane płatki z migdałów. Wszystkie składniki połącz ze sobą przy pomocy szpatułki.
  4. Na dnie tortownicy poukładaj równomiernie herbatniki, tak aby zakrywały całą powierzchnię blachy. Polej je niewielką ilością ostudzonej herbaty.
  5. Na wierzch wyłóż masę i wstaw do lodówki na ok. 2-3 godz.

Ciasto z białej czekolady najlepiej smakuje, gdy zostawisz je na noc w lodówce. Smacznego!