Tradycyjny zwyczaj weselny powitania młodych chlebem i solą w nowej odsłonie

powitanie chlebem i solą

Tradycyjne zwyczaje weselne zyskują nowe, ciekawsze formy. Do najbardziej znanych i wciąż stosowanych obrzędów należy witanie państwa młodych chlebem i solą? Czy można mu nadać ciekawy, nowoczesnych charakter? Oczywiście, że tak! Wystarczy wprowadzić kilka nowych elementów i tradycji stanie się zadość.

Artystyczny chleb na specjalne zamówienie państwa młodych

Piekarnie rzemieślnicze wyrabiają chleby na specjalne okazje. Do ciekawych propozycji należą oryginalne bochenki weselne. Zdobione są ręcznie formowanymi kwiatami, napisami, podziękowaniami. Na bochenku mogą znaleźć się również obrączki. Taki bochen stanie się ozdoba ceremonii zaślubin. Będzie napawał dumą państwa młodych i ich rodziny. Szczególnie rodzice i dziadkowie szanują tradycję i nie wyobrażają sobie ślubu swych dzieci bez powitania młodych chlebem i solą.

Jak urozmaicić bochen chleba do powitania ślubnego?

Sam zakup specjalnego chleba do powitania państwa młodych nie wystarcza. Ważna jest też dekoracja i odpowiednie wyeksponowanie. W końcu piękny chleb, który wygląda jak dzieło sztuki z piekarni, będzie fotografowany i filmowany przez gości. Musi zatem wyglądać perfekcyjnie i niebanalnie. Oto klika porad, jak zmienić zwykły bochen chleba w piękne dzieło sztuki kulinarnej.

  • odpowiedni wybór tacy na chleb; może być przystrojona owocami, kwiatami i kłosami zbóż,
  • warto chleb ułożyć na nowoczesnym obrusie lub serwecie,
  • na chlebie można umieścić napis lub wykałaczki z podziękowaniem,
  • zamówić wieniec kwiatowo-owocowy i w środku umieścić chleb,
  • sól wsypać do kryształowej lub porcelanowej solniczki.
Przeczytaj także:  Poradnik ślubny - o czym warto pamiętać w przygotowaniach do ślubu?

Aranżacja chleba do powitania państwa młodych odgrywa ważną rolę. Ma funkcję estetyczną i wymiar tradycyjny. Do bochenka można dobrać obrus, serwetę i inne dodatki, np. wstążki w kolorze sali weselnej.

Kto powinien uczestniczyć w witaniu młodych chlebem i solą?

Tradycyjne powitanie państwa młodych chlebem i solą, powinno odbywać się przed wejściem do sali weselnej. Jeśli ślub ma miejsce w hotelu poza miejscem zamieszkania i wszyscy goście dojeżdżają, wówczas zamówienie chleba można zlecić obsłudze sali weselnej. Czasem chleb jest darem od rodziców, np. panny młodej, rzadziej pana młodego. Tradycyjnie to właśnie strona narzeczonej odpowiada za przygotowanie wesela i wszelkie szczegóły uroczystości. Obecnie wiele młodych par ogranicza tradycyjne zwyczaje do wybranych elementów. Także powitania chlebem i solą nie traktuje się bardzo dosłownie. Rodzice, którzy wraz z młodymi przyjeżdżają na wesele, nie pełnią już tradycyjnej roli gospodarzy. Dlatego chleb często zostaje wręczony przez kelnerki obsługujące hotel lub salę weselną. W tradycyjnej formie to rodzice panny młodej stali przed salą i witali nowożeńców. Dziś ten zwyczaj powoli zanika i zyskuje nowoczesne formy.

Przeczytaj także:  Poradnik ślubny - o czym warto pamiętać w przygotowaniach do ślubu?

Chleb do witania państwa młodych wciąż zajmuje ważną pozycję na liście weselnych dodatków. Piekarnie oferują wspaniałe, dekoracyjne bochenki z dedykacja, obrączkami i sercami. Warto ładnie wyeksponować chleb i użyć dekoracyjne kwiaty, owoce, np. kość winogron dla lepszej prezentacji.