Co warto wiedzieć o tapioce?

Chcesz dowiedzieć się czym jest tapioka? Co można z niej zrobić? Zapraszamy zatem do lektury poniższego artykułu

Tapioka nie jest popularnym produktem w kuchni polskiej, ale warto się nią zainteresować, szczególnie jeśli ktoś dba o linię i jest na diecie bezglutenowej. W perłowych kulkach znajduje się wiele cennych składników, można z nich wyczarować różne smaczne dania.

Czym jest tapioka, jakie ma zastosowanie?

Tapiokę pozyskuje się z bulwy manioku jadalnego, który zawiera mnóstwo skrobi. Występuje ona w formie białych kulek, płatków i mąki. Tapioka świetnie sprawdza się do wypieku chleba i ciast. Za jej pomocą można przygotować słodkie desery, budyń, bubble tea. Jest świetnym zamiennikiem dla klasycznej mąki.

Co znajduje się w tapioce?

Tapioka jest produktem zawierającym sporo różnych składników odżywczych. Stugramowa porcja suchego surowca dostarcza prawie 360 kcal, z czego większość to węglowodany, cukry złożone. Z witamin wymienić można kwas foliowy, witaminę i witaminę B6. Nie brakuje też minerałów: wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, potasu, sodu, cynku. Jest to produkt niskotłuszczowy.

Jakie tapioka ma właściwości?

Tapioka jest wartościowym produktem, po który sięga się między innymi w przypadku osób zmagających się z różnymi chorobami. Nie zawiera glutenu, więc może być alternatywą dla zbóż. Jest lekkostrawna i nie powoduje reakcji alergicznych. Stanowi szybkie źródło dobrze przyswajalnej energii ze względu na sporą zawartość węglowodanów. Tapiokę można polecić osobom borykającym się ze schorzeniami układu pokarmowego.

Czy warto sięgać po tapiokę?

Tapiokę można polecić przede wszystkim osobom, które chcą przybrać na wadze, zmagającym się z celiakią, nietolerancją na gluten, zespołem złego wchłaniania. Świetnie sprawdza się jako zagęstnik do zup i sosów, mąka do pieczenia. Istotnym składnikiem jest skrobia oporna, którą odżywiają się dobre bakterie bytujące w układzie pokarmowym. Stanowi dla nich źródło energii, niweluje stan zapalny, przeciwdziała rozwojowi raka jelita grubego. Zapobiega również biegunkom i zaparciom.

Jak ugotować tapiokę?

Tapioka występuje w postaci białych kulek albo w formie sproszkowanej jako mąka. W celu ugotowania tapioki należy doprowadzić wodę do wrzenia, następnie dodać kulki i gotować na wolnym ogniu przez kwadrans. Na szklankę wody przydają średnio trzy łyżki produktu. Należy pamiętać o mieszaniu tapioki podczas gotowania, będzie gotowa, gdy zrobi się przezroczysta.